Friday, September 17, 2010

Ceritera Puteri Kembar 4

Episode 4....


‘Bukan Iman! Ada orang yang aku kenal di sebalik Iman di hadapan aku! Siapa dia?’ bisik hati Qalesya.


……………….

“Kau ni. Lepas balik dari library terus senyap.Penangan panahan arjuna daripada Iman ke?” soal Fara nakal.
“Gila!” balas Qalesya pantas.
“Hahahahaha.”Tawa meletus di antaraFara, Amy dan Lana.Qalesya tersenyum nipis.Kawan-kawan aku ni la kan.
Selepas sesi berkenalan dengan Iman tadi. Barulah mereka semua tahu setelah 5 bulan menetap di TKC (Tengku Kirana College) ataupun KTK (KolejTengkuKirana), Iman baru berada seminggu di sekolah ini.Third intake. Sebab itu kehadiran Iman tidak pernah disedari.


6

Antarasedardantidak, cutipertengahan semester telah pun bermula.SemuapelajarKolejTengkuKiranasudahberpusu- pusubalikkerumahmasing.Kawasanaspurisudahlengangdankosong.Hanyaadadualagigadis yang tinggalmelepaskansemuapelajarpulangdahulu.Merekatinggal di bilikdan dorm yang berlainan.
Apabila semua aspuri sudah kosong, Mereka berdua mula bergerak keluar. Hampir serentak. Sebuah kereta Toyota Alphard sudah sedia menanti.Kedua- dua gadis itu bergerak masuk ke dalam kereta.

“ How’s school, dear?” soalTengkuMaisara.
“Okay,”jawabgadisituserentak.
“Pa, nantisinggah Baskin Robin,” pintaQalesya.
“And, Big Apple,” tambahQaisarapantas.
“Orait, ladies,” kata TengkuNaufalsambiltersenyum.Anakkembar, kenaikutdua- duasekali.
“Mama dengan papa ada surprise dekatrumah,” kata TengkuMaisara.
“Apadia?”soalQaisaradanQalesyaserentak.
“Kalau bagitau,tak surprise laa,” kata Tengku Naufal.

……………..

“Assalammualaikum,” ucap Tengku Naufal, Tengku Maisara, Qaisara dan Qalesya serentak.
“Waalaikumsalam,” jawab Mak Jah si pembantu rumah yang sudah dianggap keluarga.
“Mamaaaaa!” seorang gadis kecil berlari mendapatkan Tengku Maisara lalu mendakapnya erat.
“Siapa ni?” soal Qaisara dan Qalesya hampir serentak tidak bernada.
“ Anak mama and papa, adik baru Sara and Lesya.” Kata Tengku Naufal sambil tersenyum.
“Paling muda pun..She’s just 2 or 3? Kitaorang dekat hostel pun tak sampai half a year. Bila pregnant? Bila bersalin? And, how come we didn’t notice anything?” kata Qaisara pelik. Dahinya berkerut tanda berfikir. Qalesya hanya menganggukkan kepala.
“ Baby pergi naik bilik dengan Mak Jah dulu okay, sayang.” Tengku Maisara menghabiskan arahannya dengan ciuman yang hinggap di pipi gebu gadis kecil itu. Dan dia hanya menurut.

‘There are times when family are like strangers and strangers are like family,’ bisik hati kecil Qaisara dan Qalesya.

“In my mini office now,” arah Tengku Naufal tegas dalam lembut dan mula berjalan menaiki tangga menuju ke bilik kerjanya.
Rumah banglo 3 tingkat milik Tengku Naufal itu hanya didiami oleh Tengku Naufal, Tengku Maisara, Qaisara dan Qalesya, Mak Jah selaku pembantu rumah dan Pak Hamid selaku pemandu peribadi Tengku Naufal yang sudah lama berkhidmat dengan keluarga mereka.
Tingkat 2 adalah ruangan utama dan pintu utama. Tingkat bawah tanah sebagai dapur dan tempat menjamu selera. Tingkat 3 bilik- bilik tidur dan sebagainya. Jika dilihat dari luar, rumah itu kelihatan seperti dua tingkat sahaja.

Di dalam bilik kerja Tengku Naufal….

“Siapa dia?” soal Qalesya. Sudah tau tujuan mereka sekeluarga duduk di dalam bilik kerja ini. Tak lain tak bukan laa fasal gadis kecil tadi.
“ Anak angkat,” jawab Tengku Naufal.
“Oh.” Sepatah saja yang keluar dari bibir Qalesya dan Qaisara. Masing- masing mula bermain serta berkhayal dengan perasaan.
“Treat her well. Please.” Kata- kata Tengku Maisara ini ibarat rayuan bercampur arahan.
“Why should us?” soal Qaisara. Huh! I’m not really into kids. Muka bosan dipamer.
“Behave, Sara!” suara Tengku Naufal mula tegas.
“She just lost her parents. And her parents is one of our friend.” Kata Tengku Naufal.

Qalesya dan Qaisara terkesima. She should get a good treat then.

“Nama dia apa?” Qalesya menyoal.
“Sasya Zulaikha,” Tengku Maisara menjawab.
“Cute.” Puji Qaisara dan Qalesya.









7

Sasya leka dengan teddy bear ditangan. Teddy bear ditatap kejap lalu dipeluk. Kemudian dia tersenyum. Bercakap dengan teddy bear itu. Teddy bear bewarna putih dengan pyjama bewarna merah jambu. Sweet!

Qalesya memerhati dari jauh. Hatinya dipagut kesedihan. Mana mungkin gadis yang berusia tiga tahun itu memahami apa yang terjadi. Hakikat yang dia kehilangan ibu bapanya. Tak mungkin dia tahu! Pity her…
Pembacaan novel diteruskan.

Tiba- tiba, suara kedengaran. Kepala diangkat daripada pembacaan dan mata mula meliar mencari arah suara itu.

“ Ma, boleh la. Bukan selalu pun Sara keluar dengan kawan-kawan,” Qaisara masih memujuk.
“Tanya la papa, kakak.” Tengku Maisara berjalan turun sambil matanya meliar mencari kelibat Sasya.
“Dah papa tak bagi. I can’t say anything,” jawab Tengku Maisara.
“ Mama! Boleh laa.Pergi Genting dengan kawan Sara. Sara teringin nak outing,”
“Sara! Sara baru keluarkan semalam pergi TS and enjoy dekat Cosmo World dengan friends. So? That’s not an outing la?” Tengku Maisara berhenti dan menoleh ke arah Qaisara yang masih menagih simpati.
“But…”
“No but! Fullstop right there, Mia Qaisara. Up to your room now,” arah Tengku Maisara. Dah keluar nama penuh tu, tiada kompromi lah tu. Better stop daripada melancarkan perang dunia.
Qaisara diam. Tengku Maisara terus turun ke tingkat bawah tanah untuk membancuh air untuk Sasya.

Kedengaran kaki dihentak kuat memanjat tangga dan pintu bilik dihempas kuat sehingga kedengaran di tingkat bawah tanah. Tengku Maisara menggeleng perlahan. Teenagers..hurm..
Qalesya terdiam sejenak. Mata dihalakan pada ruang tamu yang menjadi tempat permainan Sasya. Eh! Mana Sasya? Tadi ada??

“Adik, Sasya mana?” soal Tengku Maisara selepas muncul dari dapur.
“Errr…..” Qalesya mencari perkataan untuk meneruskan kata. Where is she?!


Bersambung....

Sorry sangat-sangat lambat sambung. Idea ada. Tapi, bila nak tulis, dah lost. tak tau nak huraikann..hehehe..

btw,
belum terlambat rasanya nak ucap SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR DAN BATIN. duit raya jangan lupa haaa..hehehe

InsyaAllah..
I'll do something untuk menebus balik kesalahan tidak menyambung novel..hehehe..

Happy Reading!:D

Salam lebaran,
Addina Ezlia.:)

4 comments:

sams !:) said...

haa ! qaisara da muncul ! hahah , nape qalesya cam ta rpt je ngan qaisara ?

Little Writer said...

something wrong somewhere..
heee.:D

white lily said...

semakin mencabr...erm cpt la smbg x sbr nk tau ksdhan huhuhu~

Little Writer said...

white lilly : insyaAllah.:D