Saturday, September 25, 2010

Because of you (part 1)


“Kalau awak pun asyik dengan lelaki lain, awak nak salahkan saya, saya ada perempuan belakang awak?” soal si suami dengan nada yang semakin meninggi.
“Jadi, kiranya awak mengaku lah awak ada perempuan lain kan?! Kalau tak, awak takkan cakap macam ni..” suara si isteri menjawab. Biar. Kalau ini penghujung cerita. Biarkan. Aku rela. Aku redha. Daripada dengan suami yang macam ni.
“So, awak pun mengakukan yang awak ada lelaki lain juga?” si suami menyoal sinis.
“ Kenapa asyik nak cari kesalahan orang?!” suara si isteri juga mula meninggi.
“ Watch your words! Yang awak cari kesalahan saya, awak tak sedar ke? Saya lelaki! Saya ada hak!”
“Hak ! Hak awak nak kahwin lebih dari satu! Tapi, bagitau saya! Tak perlu curang! TAK PERLU!” Air mata merembes keluar.
Si isteri kemudian jatuh terduduk di atas lantai. Sepi memenuhi ruang bilik yang agak besar itu.
Pintu dirapatkan secara perlahan oleh si anak yang dari tadi melihat dan mendengar pertengkaran ibu dan bapanya tanpa bersuara di sebalik pintu.
Air matanya jatuh.


…………………..

Pintu bilik ditutup.Perlahan. Kertas di tangan terlepas jatuh. Begitu juga dengan air mata yang sudah lama bertakung menunggu masa untuk jatuh. Badan yang bersandar di pintu juga terasa longlai. Dia akhirnya menggelongsor jatuh lalu terduduk bersandarkan pintu. Lutut ditarik rapat ke badan. Tangisan yang mulanya perlahan mula menjadi esakkan.
Kenapa?! Kenapa mesti jadi macam ni? Kenapa mama dengan papa nak kena gaduh? Perlu gaduh?! Think of me, at least! Aku nak family! Aku taknak family atas nama family je. Aku nak family yang betul betul family. Yang aku boleh rasa semangat kekeluargaan itu sendiri. Macam orang lain. Kenapa aku tak boleh? Kenapa?!
Zara bangun. Dia menuju ke arah meja belajar. Kertas keputusan percubaan PMR di tangan direnyuk lalu dicampak. Dicapainya Mp3 yang terletak di situ dan menuju ke katil king- saiznya. Air mata masih berlinang. Suara pertelingkahan masih kedengaran. Volume yang kejap naik kejap turun. Earphone disumbat ke telinga. Lagu pop kegemarannya berkumandang. Volume yang dari 5 dikuatkan sehingga 12. Dan, dunianya bisu. Tiada lagi suara. Yang kedengaran hanya lagu. Silence isn’t so bad. It’s a great silence.

~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~

“ Kau still dapat highest ! Totally jealous tahap gaban tak hengat dekat kau!” Qisya bersuara semangat. Kertas jawapan yang baru diterima yang tertulis markah 98% milik Zara diperhatikan.
Senyum yang terpamer sekadar menjaga hati. Bukan senyuman yang ikhlas. Terpancar riak tidak berminat untuk tahu di wajah Zara. Qisya tidak berani menyoal. Buatnya bom nuclear terkeluar, tak pasal je cari nahas nanti.
She’s a good friend. She’s 15. A friend of mine. Dia baik. Dia sweet. Dia penyabar. Dia bijak. Dia kuat cemburu in study. She’s a hardworking girl. Sangat friendly, caring and loving. Protective tapi tak over. She’s Qisya Sabrina. Kawan aku. Kawan baik. The one and only SOULMATE kepada aku yang bergelar Zara Amily.
Zara Amily. Sudah berubah. Bukan lagi yang periang. Yang sentiasa kongsi masalah dia. So that dia boleh rasa tenang inside, bila dah spill semua. Dia tak boleh sorok wajah tanpa senyuman macam dia buat dulu. She can’t laugh. Even a fake one. Aku tau dia penat dengan hidup dia. Complicated. Aku tak pernah rasa. So, I never gonna say ‘I understand,’ kalau dia story problem dia. Sebab aku tak nak jadi hipokrit. I never experience what she trying to get through in her life. So, I never understand.
The silence is bad. Aku rindu Zara Amily! Really truly, madly miss the old her. So….
“ Zara.. Apa jadi?” soal Qisya perlahan.
“ Something I never expect. Yang boleh jadi se-complicated sekarang,” katanya. Biarkan spill slow-slow. No one will understand me unless they’re in my shoes right now.
“Spill.” Kata Qisya tenang.
Dan semua yang berlaku di rumah dicerita. Qisya bukan seperti gadis lain. Yang mulut tempayan. Dan, dia percaya Qisya. Zara percaya Qisya. Qisya memang gadis social, tapi bukan pecah rahsia.
“What I can say is, sabar. Ingat Allah. Sebab, Allah tak pernah lupakan kita. Never.” Nasihat Qisya.
“ I miss family,” kata Zara perlahan. Zara senyum lalu menangguk. I know you miss family yang bukan sekadar di atas perkataan ‘family’.

~@~@~@~@~@~@~@~@~

“ Awak nak sangat kan tidur dekat rumah perempuan tu? Pergi la. Pergi,” kata Puan Zulaikha.
“ Okay! Itu yang awak nak!” Encik Afham berkata sambil bergerak menuju ke pintu. Zara tunduk.
“Zara. Papa keluar,” Encik Afham berkata ringkas sambil tangannya menggosok kepala Zara yang bertudung sekolah itu. Zara mengangguk.
Zara melangkah masuk ke dalam rumah. Langkah di atur ke dapur setelah beg diletakkan di atas kerusi di ruang tamu. Kepala dijengah. Kelihatan Puan Zulaikha sedang menyuap Afi Zarif yang berusia 4 tahun.
‘Anak sendiri huru hara. Ambil anak angkat.’ Bisik hati kecil Zara. Afi Zarif. Anak angkat. Masih kecil. Namun, sikap kurang ajarnya sudah nampak. Apabila ditegur oleh Zara ada saja jawapannya.
Kaki diteruskan diatur ke dapur. Peti sejuk dibuka. Di kepala memikirkan apa nak makan. Coklat. Tangannya ingin mencapai coklat terhenti apabila namanya dipanggil.
“ Zara..” panggil Puan Zulaikha.
“Ye, ma?”
“ How’s school?” she cares!
“ Biasa je,”
“ Result trial dah dapat?”
“Dah,”
“How was it? Tak bagitau mama pun? It was bad kan? Tu laaa.Mama kata belajar. Belajar pandai- pandai. So that you won’t stuck like me. Ada carrier sendiri. Tak perlu berharap dekat orang macam mama. Susah, kakak. Susah.”
Is this what cares mean?
“ Hurmm…” Zara malas untuk menjawab. Pintu peti sejuk ditutup kembali. Terbantut hasrat hati ingin memakan coklat itu.
“Tak reti jawab ke bila mama tanya? How’s result?” Puan Zulaikha menyoal.
“ You was talking non-stop. Macam mana nak jawab?” soal Zara perlahan.
“Menjawab! Talking back!”
“ Result okay. Dapat 7A1B. B is Science. Zara cuba nak improve. Tapi, bila setiap hari asyik dengar orang bergaduh. Zara tak boleh focus,ma. Hilang focus. Asyik dengar orang gaduh. Serabut.” Akhirnya apa yang dipendam keluar. Harap mama faham…
“ Orang gaduh bersebab la Zara! Bersebab tau tak?! Dah tak boleh nak skor, jangan nak salahkan orang! Nak jadi macam papa ke ? Asyik nak cari kesalahan orang. Study la! Bising is not a reason, Zara! Up to your room ! Now!”
Matanya berat. Kaki jadi laju melangkah. Beg di sofa di ruang tamu dicapai dan tangga didaki. Sebak! Sedih! Geram! Benci! Dendam! Semua dah bercampur baur. Bilik dijejak dan daun pintu dihempas geram. Beg dicampak ke tepi pintu. Zara sudah menghadap cermin.
Arghhhhh! Kenapa mesti jadi macam ni? Kenapa mesti selepas mama dengan papa ambil budak tu jadi anak angkat? Kenapa? Kenapa mesti sekarang? Aku tak nak salahkan budak tu. He knows nothing. Maybe? Arghhhh!
Mata meliar sekeliling bilik. Muka sudah basah dengan air mata yang turun tak berhenti. Telefon bimbit yang terletak di atas meja belajar dicapai geram. Rakus. Dicampaknya ke atas katil. Kuat. Radio didekati. Volume di-on di tahap maksimum. Pintu bilik dikunci. Segala benda di atas meja study dicapai lantas dibaling ke dinding. Ada yang berkecai. Pil anti- depression ditangan ditenung. Dibukanya penutup botol pil itu. Dituangnya ke dalam mulut. Botol yang sudah kosong dicampak menghala ke cermin. Pil ada yang terjatuh ke lantai, ada yang sudah masuk ke dalam badan Zara. Cermin pecah berderai. Zara akhirnya jatuh. Dunianya gelap.



………………………………………………


Matanya dibuka. Perlahan. Terang. Putih. Hospital.
Zara yang baru tersedar dari lenanya membuka mata. Sah. Di hospital. Qisya di penjuru bilik sedang lena. Penat barangkali. Zara cuba mengingati apa yang berlaku. Satu persatu bayangan lalu menjengah fikiran. Segera cuba ditolsk keluar kembali.

Aku.Cuba.Bunuh.Diri. ?.
Pantas beristighfar. Apa yang aku dah buat? Berdosa! Ya Allah, ampunilah aku.


To be continue....:)
thanks for reading.
leave your thoughts and comments.:)
there will be part 2.:D

love,
Dina

2 comments:

Miza Fatini :) said...

best , best , keep it up :)

Little Writer said...

miza : thanks dear.:D