Tuesday, February 24, 2009

~Danish vs Daniel~1st cerpen

Tittle:Danish vs Daniel

“Johan!!!”teriak seorang remaja perempuan belasan tahun.

Jeritannya hanya sia-sia.Remaja lelaki itu dah lari jauh dari pandangan.Jeritan itu hanya untuk memulangkan telefon bimbit lelaki itu yang dalam pegangannya.

“Jiha,lepas ni terus balik tau.Don’t wait for me.Nanti driver Johan datang ambil tau.”pesanan Johan masih terngiang-ngiang di kepala Jiha.Maka dia pun mengambil keputusan untuk duduk dan menunggu ketibaan pemandu Johan.Sementara itu Jiha atau nama penuhnya Putri Najiha Balqis,mencapai Green News yang terletak di kerusi sebelahnya.Ketika itu Najiha Balqis tersenyum.Muka depan surat khabar tu ialah gambar Johan atau Daniel Johan.Masyarakat di Green Planet atau Planet Hijau kenal sangat dengan Daniel Johan.Penyiasat muda yang terkenal.Planet Hijau ni bukan la besar sangat.Jumlah penduduknya hanya belasan ribu.Planet ini dinamakan Planet Hijau kerana keindahan floranya.Hanya dengan bunga,ramai masyarakat boleh memperoleh wang atau Greeney.Greeney adalah matawang di Green Planet.

“Tin…Tin…”bunyi hon kereta megejutkan Najiha Balqis dari lamunannya.Pemandu Johan dah tiba.Najiha Balqis bangun dan masuk ke dalam kereta.Najiha Balqis dan Daniel Johan berusia 16 tahun.Najiha Balqis diam membisu seribu bahasa.Tiba di kawasan perumahan,Najiha Balqis turun dari kereta dan terus masuk ke rumahnya.

~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~

Najiha Balqis berubah menjadi pendiam sedangkan dulunya dia sangat periang.Jarang benar sekarang dia berbual dengan rakan-rakannya.Dia hanya berbual dengan teman rapatnya.Itu pun tidak seceria dulu.Ini semua kerana kehilangan Daniel Johan!Sudah hampir 6 bulan Daniel Johan menghilang.Keluarganya turut menghilang.Tiada sebarang berita.Telefon bimbit Daniel Johan masih di dalam jagaan Najiha Balqis.

“Hi Balqis.You know what?Hari ni ada student baru kat kelas law”kata teman baik Najiha Balqis iaitu Ilya Natasha.

“Kenapa tak masuk kelas law tadi?”soal teman baiknya lagi.

“Kerja law,Qis tak sempat nak siapkan.Malam tadi Qis kena siapkan assignment account”terang Najiha Balqis.Kawan-kawannya memanggil Balqis.Daniel Johan memanggilnya Najiha.

Sekolah di Planet Hijau tak seperti sekolah di Malaysia.Di Planet Hijau sekolahnya seperti universiti.Boleh mengambil ‘course’ apa je.Tak ada yang wajib pon.Wajib ambil 3 subjek.2 subjek lagi kalau nak je.Nak lebih pun tak apa.

“Kelas law petang ni Qis datang tak?”soal Ilya Natasha lagi.

“Qis kena datang.Hantar assignment semalam.Kang mengamuk Prof.tuh”kata Najiha Balqis malas.

Ilya Natasha hanya mengangguk.

Sebelah petang…..

“Najiha Balqis,mana assignment semalam?”soal Prof.Aini.

Najiha Balqis menghulurkan kertas yang disiapkan pagi tadi.Mukanya ditundukkan.Dia kemudian kembali ke tempat duduknya.Ilya Natasha menyiku lengan Najiha Balqis perlahan,dan menjeling ke sebelahnya menunjukkan pelajar baru.Pelajar itu seiras dengan Daniel Johan.Cuma,pelajar ini memakai cermin mata yang agak besar.

“Nama dia apa?”soal Najiha Balqis seolah-olah berminat dan tertarik untuk mengenal pelajar itu.

“Danish Riffqie”jawab Ilya Natasha sedikit terkuat.Tetapi nasibnya baik kerana tidak di dengari oleh Prof.Aini yang sedang berbual dalam telefon.

“Awak panggil saya ke tadi?”soal Danish Riffqie perlahan tapi jelas di pendengaran Ilya Natasha dan Najiha Balqis.

“Ouh,sorry.Kawan saya ni nak kenal dengan awak.”kata Ilya Natasha sambil menunjuk kea rah Najiha Balqis.

“Tak perasan pun awak tadi.”kata Danish Riffqie.

“Pagi tadi saya tak sempat masuk kelas.”jawab Najiha Balqis.

“Saya Puteri Najiha Balqis.Panggil saya Balqis.”terang Najiha Balqis

“Saya Danish Riffqie.Panggil Danish.”kata Danish Riffqie pula.

“Ok class.Let’s start our lessons”kata Prof.Aini setelah habis berbual di telefon bimbit miliknya.

Semua pelajar mula menumupukan perhatian.Masing-masing seperti diberi suntikkan untuk menumpukan perhatian,tiada seorang pun berani bercakap kecuali ditanya.

~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~

Dua bulan kemudian…..

“Balqis,malam ni awak keluar dengan saya boleh?”soal Danish Riffqie yang sudah mula rapat dengan Najiha Balqis.Najiha Balqis pula sudah mula menjadi periang dan selesa bersama Danish Riffqie.

“Nak pergi mana?Buat apa?”soal Najiha Balqis.

“Danish ajak Balqis je.Tak ajak Ilya pun”ngadu Ilya Natasha.

“Nak ikut ke Ilya?”soal Danish Riffqie.

“Orang dah tak sudi nak ajak.Tak pe la.”Ilya Natasha punya muncung sudah boleh ikat riben.

“Orang ajak betul ni”kata Danish Riffqie pula.

“Nak!Nak!Nak!”jawab Ilya Natasha gaya kanak-kanak ribena.

“Nak pergi mana?Buat apa?”soal Najiha Balqis buat kali kedua.

“Saje je.Nak belanja Balqis dengan Ilya makan”kata Danish Riffqie.

Najiha Balqis dan Ilya Natasha mengangguk setuju.

Waktu malam….

“Guys,Ilya nak pergi toilet kejap erk.Korang jangan tinggalkan Ilya tau”kata Ilya Natasha dan terus bergegas ke tandas.

Danish Riffqie dan Najiha Balqis duduk dibangku berhampiran tandas awam itu.Najiha Balqis dan Danish Riffqie berpandangan.Masing-masing merenung ke dalam mata.

‘Alangkah indahnya kalau dia tahu…’gerutu Danish Riffqie.

‘Kenapa bila pandang mata dia aku nampak….’soalan di kepala Najiha Balqis terhenti apabila terdengar jeritan seseorang yang sangat dikenalinya.

“Ilya!!”kata Najiha Balqis dan Danish Riffqie serentak dan terus bangun.

“Lari!!”jerit Ilya Natasha.Kebetulan di situ tiada orang.Hanya tinggal mereka bertiga.

“RUN!!!”jerit Ilya Natasha sambil berlari dan menarik tangan Najiha Balqis.Najiha Balqis dengan pantas menyambar tangan Danish Riffqie.Mereka berlari tanpa tahu arah tuju mereka.Sudah panic macam ni,lari mana-mana pun tak apa.Asalkan selamat.

“Kenapa ni?”soal Danish Riffqie setelah mereka berhenti berlari.

“Tadi ada orang kejar Ilya masa Ilya masuk je dalam kawasan toilet.Diorang bawa…”ayat Ilya Natasha tergantung di situ.

“Bawa apa?”soal Danish Riffqie.

“Somekind of gun.I don’t know!”kata Ilya Natasha yang mula nak naik angin.

“Ilya,call police immediately.Go with Jiha”arah Danish Riffqie.

“No!I wanna stay with you!”bentak Najiha Balqis.Najiha Balqis masih tak perasan kesilapan kata-kata Danish Riffqie.

“Up to you Balqis!”kata Ilya Natasha dan berlari keluar dari kawasan gelap itu.Ketika

mereka berlari tadi,mereka masuk ke lorong yang gelap.Lorong yang tiada langsung keindahan flora.

“Jiha!”jerit Danish Riffqie seraya terus menerkam Najiha Balqis ketepi ketika dia terlihat sebuah kereta yang cuba melanggar mereka.Ketika itu,cermin mata yang dipakai oleh Danish Riffqie tercabut.

“Johan?”soal Najiha Balqis dan pandangannya makin kabur dan terus hilang.

~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~

Najiha Balqis tersedar dari tidur yang amat panjang.Dilihatnya kekanan dan terlihat Ilya Natasha.

“Ilya?”soal Najiha Balqis lemah.

“Balqis….”Ilya Natasha terlampau sedih sehingga tidak dapat berkata.

“Where am I?Johan mana?”soal Najiha Balqis lagi.

“Hospital.Danny has been kidnaped.Police still looking for him.Don’t worry”kata Ilya Natasha hanya untuk menenangkan dirinya juga.Sememangnya dia risau yang teramat sangat.

“Qis boleh keluar petang ni”sambung Ilya Natasha.

~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~

“Kau nak apa lagi ha?!”teriak Danish Riffqie a.k.a Daniel Johan.

“Aku nak kau mati.Seperti mana kau bunuh adik aku”kata penjahat itu.

“Your brother is deserve to die.”kata Danish Riffqie.Nama sebenar Daniel Johan ialah Danish Riffqie.Tiada siapa pun yang tahu kecuali keluarganya.

“PANG!”satu tamparan yang hebat tepat dimuka Danish Riffqie.

“Bagi aku file yang kau ambil dari aku dulu!”jerkah penjahat itu lagi.

“File apa?!”marah Danish.

“Memandangkan aku memang dah nak bunuh kau.Aku bagitau.File Plan A-Z!Aku tahu perempuan tu ambil dari aku dan bagi kau.”kata penjahat itu.

“Release him go!The file you want is with me.I never gave it to him!”jerit seorang perempuan tiba-tiba.

“Ilya??!!”kata Danish Riffqie terkejut.

“I’m sorry Danish”kata Ilya Natasha.

“Kau nak jadi heroin ke ha?!”jerit penjahat itu.

“Give me the file!And I’ll release you and your…I’ll assume he’s your boyfriend huh?”kata penjahat itu dan ketawa terbahak-bahak.

“Over my dead body”kata Ilya Natasha berani.

“As you wish,your highness”kata penjahat itu dan megeluarkan pistol dan terus menembak bahu Ilya Natasha.

“Memandangkan aku ni terlebih baik.Macam mana kalau aku bagi kau chance lagi.Give me the file and you are not gonna die.”ujar penjahat itu.

“I’m still with my decision”jawab Ilya Natasha.

Dua tembakan dilepaskan serentak.

~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~

“Amin…”kesemua mereka mengamin kan doa yang dibaca.

Najiha Balqis masih menangis teresak-esak.Begitu juga dengan ibu dan ayah si mati.

Seorang demi seorang ahli keluarga menyiramkan pusara arwah.Termasuk Najiha Balqis dan Danish Riffqie.Pemergian Ilya Natasha amat dirasai mereka.Terutama keluarga,Najiha Balqis dan Danish Riffqie.Ilya Natasha ialah anak kepada Ketua Polis Planet Hijau.Ayahnya yang menyuruhnya menyelinap dan mencuri file itu.Ilya Natasha meninggal akibat tembakan yang tepat di jantungnya.Tembakan kedua pula ialah dari polis kepada penjahat itu.Penjahat itu juga mati di tempat kejadiaan akibat tembakan yang tepat di perutnya.Akibat kehilangan banyak darah,penjahat itu tidak dapat diselamatkan.Danish Riffqie dan Najiha Balqis hanya berkawan mulai sekarang.Najiha Balqis selalu cuba melarikan diri dari Danish Riffqie.Sebabnya,hanya Najiha Balqis yang tahu.

Tamat…





~I need ur comment k..But,this is not my first try.The most popular in my list.~

:minimo_13:

2 comments:

AinMaisarah said...

Salam Dina,

Amboi!
Kak Ain tak sangka!
Kreatif Dina rupanya!
Teruskan menulis ya Dina.
Dina ada bakat! =D

Boleh ganti Kak Ain bila besar nanti! =D

Salam Sayang,
AinMaisarah

Bieha_RiHah said...

best..
tp kureng fhm..
sorry dina