Saturday, March 7, 2009

This Is Me ~Cerpen~

Title:This Is Me



“Ok class…You guys will have a new friend.Her name is….I think it’s better she introduce her self to you”kata Miss Arnie kepada pelajar-pelajarnya.
“Hey guys.My name is Dania Armila.You guys can call me Mila.My father has been transfered from US.So,he bring his family along.I hope you guys will help me if I get lost in this school.”Mila memperkenalkan dirinya kepada pelajar 4A2.



~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~



“Ok guys.You will have a new friend in our class.She’s come from US.But,born in Malaysia.I think it’s hard to her to speak all in malay.”kata Miss Lydia kepada pelajarnya.
“I can mix if you want.And I think,it’s ok for me to usually speak in malay.Hi guys.Saya Damia Qistina.Boleh panggil Mia.As you all knew,my father work in US.Suddenly,he has been transferred to Malaysia.Nice to meet you all.”
“Nice to meet you!”balas pelajar 4A1.



~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@




Dua bulan kemudian….



“Girls,nak tau tak?I tengokkan,new student last two month tu cute la.Perangai pun,jiggle.How about kalau kita ajak dia masuk cheeky petite?”soal Nelly a.k.a Nirmala selaku ketua kumpulan tergedik di Smk.Internetional Success.Sekolah menengah persendirian.
“Tak pe ke?I tengok dia tu macam baik je.Mana ada jiggle.Maybe she’s cute and pretty.”Nina a.k.a Sharifah Nuraina ahli Cheeky Petite.
Nelly menjegilkan matanya bermakna dia sudah membuat kata putus.
“Stop it!Just follow what Nelly said”Zetty a.k.a Izzatie selaku pembantu ketua Cheeky Petite.
“Last two month ada dua?They are twins remember?Mia or Mila?”soal Fi a.k.a Tengku Alfida.
“Of course Mila!”jerit semua ahli kumpulan Cheeky Petite.





~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~




To:Dania Armila


We want to meet you infront of our school (Smk.International Success)
After school!

p/s:Come alone
No worries
We won’t hurt you
Just wanna talk to you


With fabulous aura,
Cheeky Petite




Surat yang terletak di atas meja Mila sejak dari dia tiba ke sekolah pagi tadi.Mila sememangnya tahu akan kewujudan kumpulan Cheeky Petite di sekolahnya.Tetapi yang menjadi kehairanan buat Mila ialah kenapa?Mila teringat akan kembarnya di kelas sebelah.

“Mia!Mia!Sini kejap!”laung Mila dari pintu kelas 4A1.
“Apa jerit-jerit ni Mila?”soal Mia kehairanan.
Tanpa disuruh-suruh,surat tadi sudah bertukar tangan.
“Surat apa ni?Kalau Mila punya surat cinta,tak payah la nak bagi Mia baca.Dah jemu.Nanti mesti nak minta tolong.”jawab Mia dan surat yang berlipat kekal terlipat.
Mia sudah jemu dengan perangai adiknya ketika di US dahulu.Ada sahaja mat-mat saleh yang mengganggu ketenteraman hidupnya ketika di US.Setiap hari,pasti Mia akan berjumpa dengan mat saleh yang memberi adiknya surat.Pendek kata Mia ni seperti manager Mila.Tak kurang dengan itu,Mia juga selalu mendapat surat tetapi hanya 3 kali seminggu.Kalau waktu-waktu macam kerjaya manager itu bertukar tangan.

“Mia ni!Tak baca lagi dah buat teori sendiri.Read it first.”kata Mila dengan manja dan ada nada merajuk.Mia lahir lima minit sebelum Mila lahir.Kiranya,Mia ni kakak.Dan sememangnya perangai Mia sedikit matang berbanding Mila.Mia dan Mila adalah kembar tak seiras.Walaupun tak seiras,dah dikatakan adik beradik,adahlah miripnya.Rambut Mia melepasi bahu.Mila pula paras bahu.Wajah Mila putih.Ada iras minah saleh.Mia pula kuning langsat dan sedikit iras arab.

“Ye la!Ye la!”Mia mengaku kalah dan membuka surat itu.Mia membacanya dengan cepat.Maklumlah,sudah tiba waktu rehat.Nak la juga pergi makan dekat kafe yang ok-ok je la tu.

“So?What’s wrong with this letter?It comes from girls”kata Mia dan melipat semula surat itu.
“I know!I’m just asking for your opinion.What’s the reason they sent this letter to me?It’s from Cheeky Petite!”jawab Mila.
“Cheeky Petite?There Someone cheeky and petite here?”soal Mia tidak faham akan maksud adiknya.
“It’s not that kind of persons!It’s a name of a group!You are not on for gossips huh?!”sindir Mila dan berjalan beriringan dengan Mia yang sudah bergerak ke kafe.
“Of course.Wasting my time on, for gossips.”jawab Mia acuh.
“Whatever!But,sometimes gossips is important sis.”Mila memberi pendapat.
“Important?For what?”soal Mia.
“Untuk mengetahui perkembangan semasa.Ini nama kumpulan pun tak kenal.”kata Mila.
“You sound silly when you speak in Malay”sindir Mia akan adiknya.
“Whatever”jawab Mila.

Mereka berjalan menuju ke cafeteria.Jauh sangat daripada kelas mereka.Ini lah masalah sekolah swasta.Besar sangat.Boleh sesat dibuatnya.


“Ha!!Here you are”sergah seorang lelaki ketika Mia dan Mila sedang membeli air.Sikit lagi air yang dibeli oleh Mila.
“Abang!!Kalau air Mila tumpah macam mana?!”marah Mila kepada abangnya.Danish Mikael.Atau Kael.Kael hanya tersengih seperti kerang yang dah tak segar.
“Sorry.Abang nak cakap ni.”kata Kael.
“Sekarang bukan abang tengah cakap?”sindir Mila yang masih tidak puas hati dengan abangnya.
“Tak nak dengar sudah.Abang cakap dengan Mia je.”Kata Kael seraya menarik tangan Mia menjauhi Mila.Mia menggeleng.Kael dan Mila memang suka sangat cari pasal.Kael menyakat.Mila pula membalas.
Muncung Mila boleh diikat riben.Macam itik.Merajuk dengan tindakan abangnya.

“Tu la!Orang cakap main-main.Lepas tu merajuk”Kael berkata dan menarik ikatan pony tail Mila.
“Abang!”jerit Mia sedikit kuat apabila abangnya hampir terlanggar seorang pelajar perempuan yang memegang air.
“I’m sorry.”spontan sahaja Kael meminta maaf.Mila membetulkan rambutnya dengan muncung yang tidak lekang dari bibir.
Pelajar perempuan itu tersenyum dan berlalu pergi.Kael yang ditingkatan 5 amat digilai oleh pelajar perempuan di Smk.International Success.Pelajar tingkatan tiga pun ada.Yang minta dijadikan adik angkat,teman wanita dan sebagainya.Semuanya ditolak mentah-mentah oleh Kael.Alasannya jika ada yang ingin menjadi adik angkatnya dia sudah ada adik dan tidak memerlukan adik angkat.Wajah Kael yang ada iras Lucas Grabeel rambut je warna hitam ke brownish sikit.Original bukan spicy.


“Ehem!Ehem!Ehem!Lama pandang.Mia yang dah cantik ni tak nak pandang pula.”sindir Mia ketika abangnya asyik memerhati pelajar tadi.Mia juga tidak kurang hebatnya jika menyakat abangnya.
“Hehehe.Abang tengok je.Adik abang yang muka dah ala-ala Vanessa Hudgen ni dah ada.Tak nak girl lain dah.Lupakan yang lain…hahaha”kata Kael mengusik Mia.
Mila mencebik kerana Vanessa Hudgen ialah idolanya manakala Miley Cyrus adalah idola kakaknya.Malang sekali,wajah Mia iras Vanessa Hudgen dan wajah Mila seperti Miley Cyrus.
Kini giliran Mia mencebik mendengar usikkan Kael.Di sekolah ini rehatnya selama 45 minit.Manakala waktu persekolahan bermula pada pukul 7:45 dan pulang pada pukul 3:30.
“Mila nak pergi jumpa kawan dulu.Tata!”kata Mila dan berlalu.
“Malang sekali sebab Lucas Grabeel bukan dimiliki oleh Vanessa Hudgen”sindir Mia kepada abangnya.
“Menjawab!Menjawab!”Kael pura-pura marah.
Ketawa Kael dan Mia pecah berderai.Kael menyangkut kan tangannya dileher adiknya dan mereka berjalan beriringan sambil ketawa yang tak henti-henti.Tinggi Kael 163cm manakala Mia 158cm.Mila pula sama tinggi dengan Mia.Kael juga terlupa apa tujuannya bertemu dan mengelilingi kawasan sekolah beberapa kali.





Tamat waktu persekolahan,seperti yang dijanjikan, Mila bertemu dengan kumpulan Cheeky Petite.Mila sangat berdebar.Mila berjalan dengan gugup sekali kea rah Cheeky Petite yang sedang menunggu di bus stop di hadapan sekolah.


“Hey Mila!”sapa Nelly dengan ceria.
“Hi Mila!”diikuti dengan keempat-empat ahli kumpulan Cheeky Petite.
“Hi guys!What the….”soalah Mila dipintas oleh Fi yang agak berhabuk sedikit bahasa inggerisnya.
“A’aa.Let me speak”kata Fi.Mila mengangguk.Nelly yang ketua pun tidak berhabuk bercakap Inggeris.Nelly walaupun anak Tan Sri,akedemiknya tidaklah sebagus mana.
“The reason we ask you to be here is,we wanna you to be in our group.”kata Fi.
“I see.”kata Mila tidak berapa bersemangat.
“We’re not just choosing.But,you have the criteria to be in our group.”kata Fida.
“And,what are the criteria?soal Mila.
“Jiggle,cheeky,pretty,stylish,attractive….”ayat Fi pula tergantung.
“But I don’t think I’m a petite?”kata Mila.
“Erm,what do you think about that Nelly?”
“Erm…She’s not to low.Er….I mean short.She’s not to short.She’s not to high.You a bit petite,Mila.”kata Nelly.
Mila tersenyum mendengar.
“So,you nak ke tak nak?”soal Zetty yang sudah bosan.
Dengan pantas Nina menyiku.Tasya hanya diam dan mengangkat kening.Nelly menjegilkan mata.Fi pula menunjukkan muka marah.Mila tidak faham mengapa reaksi mereka begitu.

“Apa kelebihannya kalau Mila join Cheeky Petite?”soal Mila setelah lama berdiam.Mereka tersentak.Mereka ingat Mila hanya fasih berbahasa Inggeris sahaja.Rupanya dwibahasa.
“Kelebihan dia,we all like The Wannababes.Our own table.Respect by the other student.And,cikgu-cikgu susah nak marah dengan kita.Even if we do a big mistakes.”jawab Fi.

“Ermm…What about…you girls bagi Mila try dalam sebulan dua.Then,I’ll think about it.How’s that?”Mila memberi cadangan.
“Ok!”jawab Nelly.
“Deal?”Mila menghulurkan tangan bagi persetujuan.
“Deal.”balas Nelly dan menyambutnya.





~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~



“Mila,our table yang tu tau.”kata Fi sambil menunjuk kea rah meja bawah kipas.Dua meja dikhaskan untuk kumpulan diorang.Maklumlah sekolah swasta,satu meja muat empat orang je.
“Ok.”jawab Mila dan membuntuti Fi ke meja yang dikatakan.


“Hi Mia.Mila mana?”soal Kael apabila telah duduk dihadapan Mia.
Mia menunjukkan satu arah di mana terletaknya meja Cheeky Petite.
“Hah?!”Kael terkejut apabila memandang kea rah yang ditunjukkan.
“Since when?”soal Kael.
“Since…Yesterday.It’s all my fault.”kata Mia sambil melepaskan keluhan kecil.
“Your fault?”soal Kael sambil tangannya mencapai kentang goreng di depan adiknya.Mia hanya membiarkan.Bukan seperti selalu.
“I’m not paying attention the time she asked my opinion.So,now she’s decide to join that group.”terang Mia.Kael angguk mengerti.Dia tahu perangai Mila.Walaupun dia meminta pendapat orang,dia akan kekal dengan keputusannya.
“Abang nak buat apa?”soal Mia apabila mendapati abangnya mahu bangun dari tempat duduk.
“Beli air.Nak apa-apa ke?”soal Kael mengambil berat tentang adiknya walaupun kadang-kadang dia sangat penyengal.
“Tak.Abang minum lah Mia punya.Mia tak haus.”tawaran Mia tidak ditolak oleh Kael.Kael duduk dan mengambil minuman adiknya.

“Abang!”sergah Mila.
“Ahak!Ahak!Ahak!”Kael tersedak dengan sergahan Mila.
Mila menggosok belakang Kael.Mia tersenyum hambar.
“Orang tengah minum main sergah je.Lain kali bagi salam.”kata Kael setelah batuknya reda.
“Sorry.Just wanna say,the cheeky petite group send you a regards except Nina.”kata Mila.Kael hanya mengangguk tanpa memandang kea rah meja tersebut.Mila berlalu.




~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~





You’re friends they jerks
When you act like them
Just know it hurts
I wanna be with the one I know…


Mia menyanyi kecil ketika sedang mengemas biliknya.Mia terdengar.Dan merasakan lagu itu tentang dirinya.





~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~




“It’s two month already.”kata Mila apabila sudah duduk di meja khas Cheeky Petite.
“So?”soal Zetty tidak faham.
“I’m out of your group.”kata Mila.
“Huh?!You must discuss with us first.”jawab Nelly.
“Nelly!We have a deal.”Mila mempertahankan haknya.
“Fine..”Nelly mengaku kalah.
Mila berlalu ke meja yang diduduki Mia dan Kael.
“Tak resess dengan diorang?”soal Kael.
“Nope.I wanna be with you guys all the time.”jawab Mila manja dan memluk Mia.Mia membalasnya.Kael tersenyum.




Sometimes life is a confusing thing
When I talk it seems no one listening
Try to be an angel
But I just can’t find my wings
If I wannabe sweet
But I wannabe wild
And I wanna try my own style
So I’ll make a mistake
And I’ll do it again
But I’ll do the best that I can
This is me….






TAMAT…

2 comments:

satria said...

Hoho...best nyer..ley jadi novelis cilik dunia nih...ermm,...ni secret...sabrina...www.libra-corner.blogspot.com...tinggalkan sedikit komen,yer..sbb sy dh tinggalkan awk gift...heheh

S w e e t said...

waa..
you're story are totally awesome!!