Sunday, February 13, 2011

Ceritera Puteri Kembar 10

Hai semua, salam.

Sorry lama tak update cerita ni. Hihi.

But, InsyaAllah, I'll keep my promise untuk habiskan cerita ni.

So, here's the new update.

Enjoy and please leave your comment.

Thanks :)


________________



Perlahan Qalesya menutup buku dan bergerak keluar daripada kelas. Gaya jalannya seperti zombie. Tidak bernyawa.

~@~@~@~@~

Sepanjang perjalanan pulang ke rumah, Qaisara bertanya pelbagai soalan mengapa mereka perlu diambil secara tergesa begini. Qalesya senyap memandang ke arah luar tingkap. Hujan mencurah lebat.

“Kenapa ambil kitaorang, Pak Mat, Auntie Farah?” Qaisara menyoal lagi. Tiba-tiba je ambil. Dengan announcement guna Tengku bagai. Sampai Auntie Farah, ibu saudara mereka pun ikut. Jarang perkhidmatan Pak Mat diperlukan untuk mengambil mereka di Kolej.

“Sasya Zulaikha admitted dekat PCMC,”

Qalesya mengangkat muka. Admitted?!

“What happened?” soal Qalesya dan Qaisara hampir serentak.

“Nose bleed overdose. Bawa pergi clinic, clinic tolak government hospital, papa tukar masuk PCMC,” terang Auntie Farah.

“Dia sakit apa sebenarnya?”soal Qaisara.

“Ask your dad, somehow,”

Qalesya makin serabut.

Fara, Amy, Lana.. I’m so sorry. Only God knows how sorry I am.

19

“Aku tak salah dengar kan tadi dia announce nama Qalesya? And full name dia Tengku Mia Qalesya instead of Mia Qalesya?” soal Fara sambil menghempas beg sekolahnya di atas katil.Geram.

“Yeah, aku terpaku kaku kejap dengar,” balas Lana. Dia duduk di atas katil miliknya.

“Macam tak percaya je,” Amy menyuarakan pendapatnya. Katil milik Qalesya dijengah. Ada surat.

“Weh, surat,” kata Amy.

Fara dan Lana memandang Amy serentak.

“Sorry, I’ll explain it later <3>

“Get lost with her ‘sorry’. Kata best friend. Pasal diri dia pun, dia tak habis cerita lagi,” Lana berkata tidak puas hati.

“Best friend, best friend juga. Tapi, takkan segala benda dalam kain dia kena bagi tau. I know she has her own reason,”Fara membalas kata-kata Lana. Baginya, kalau best friend, a small little thingy won’t affect the friendship that had been builded.

“We can’t share everything with people including our best friend,” sokong Amy. Perangai Lana sukar dijangka.

“Yelah,” Lana mengambil keputusan berdiam diri setelah tiada siapa yang menyokongnya.

20

“What happen?” soal Qalesya dan Qaisara hampir serentak apabila terlihat wajah Tengku Naufal dan Tengku Maisara yang sedang duduk di kerusi yang berada di tepi dinding hospital itu.

“Sasya…” ayat Tengku Maisara tergantung di situ. Tidak sanggup untuk meneruskan.

Tengku Naufal menarik nafas panjang.

“Leukemia,” katanya sepatah dan meraup wajah di sebelah Tengku Maisara yang sedang teresak-esak.

Qalesya dan Qaisara terpempan. Terkesima dengan statement yang baru didengari. Statik di tempat mereka berdiri.

21

“Ma, let us stay here. We wanna be with Sasya,” pujuk Qaisara.

“No. Study’s important, Sara,” balas Tengku Maisara tidak bernada.

“Nothing’s important more than family,” Qalesya pula menjawab.

Tengku Maisara diam.

“For this time being, Sara dengan Lesya, kena balik hostel okay. If anything, we’ll let you know,” pujuk Tengku Naufal.

Qalesya dan Qaisara tersenyum sinis.

‘If you just wanna let us know about Sasya is gone forever, it doesn’t make any difference,’

‘Belajar tak tenang, bukan boleh masuk pun. Waste of time,’

“But pa..” Qalesya dan Qaisara berkata serentak.

“No but. Titik.”

There are things that adults decide but it doesn’t make any sense to kids.

22

“Hai, Tengku Mia Qalesya Tengku Naufal,” sarkastik nada Lana memecah gegendang telinga apabila pintu bilik dibuka.

Amy dan Fara terkesima dengan ayat yang dilemparkan Lana. Tidak dijangka.

Qalesya berdiri tegak di hadapan pintu bilik.

“Aku nak keluar. I don’t think I deserve to be in the same room as you. YOUR HIGHNESS,” kata Lana ibarat halintar buat Qalesya. Air mata ditahan daripada jatuh. Terkelip-kelip matanya menahan tangis.

“Qalesya,” tegur Fara sepatah.

Qalesya senyum segaris tawar tanpa perisa.

“Korang pun rasa tak layak duduk satu bilik dengan aku ke?” bergetar suara Qalesya menyoal.

Fara dan Amy menerpa ke arah Qalesya dan memeluknya erat. Air mata yang ditahan akhirnya jatuh membasahi pipi.

True friends are someone that will cry and laugh with us.


Bersambungg.


Quite short.

I know.

But, it's better than nothing 'eyy? ;)


Much love,

AdDina EzLia.


p/s : Selamat menyambut Maulidur Rasul kepada semua :)

2 comments:

naimah_kamal said...

cian sasya..:( smbung ye =)

Aishah Faisal said...

Best... Harap ada sambungannya ye... dh jadi peminat setia ni... :D