Sunday, June 7, 2009

[Cerpen]--Bff Vacation

Tittle:Bff Vacation



“I got an idea!”jerit Marsha memecah kesunyian.
Semua mata memandang kearahnya.
“What is the idea?”soal Farah.
“BFF VACATION,”jerit Marsha sedikit kuat.
“Wow!Nice idea.We didn’t have enough money,”kata Aryana dengan nada bosan.
“We still underage,”Qistina berkata.
“Girls,I think this is a really nice idea,”kata Emira.
“Kita boleh kumpul duit for one month.Ask for our parents permission.Lagipun we are 17 already,”kata Balqis pula.

Begitulah kecohnya jika kelapan-lapan gadis ini bersama.

Damira
Zarin
Marsha
Aryana
Qistina
Balqis
Farah
Emira


Mereka semua bertemu ketika tingkatan satu.Mereka akrab bagaikan belangkas.Pernah sekali Marsha didenda.Cikgu menyuruhnya berdiri.Kemudian ketujuh-tujuh mereka bangun sekali.Cikgu terkejut dengan tindakan drastic mereka dan menyuruh mereka duduk semula.

~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~


“RM999,RM1000,”kata Aryana selaku bendahari untuk Bff Vacation.
Pelbagai usaha dilakukan oleh mereka untuk mengumpul duit.Duit saku bulanan,upah kemas rumah sendiri.Akhirnya dalam sebulan mereka dapat mengumpul RM1000.
“Tak cukup lagi la.Duit makan,tempat tinggal,souvenir.Mana cukup!”kata Marsha selaku pengurus.
“RM500 untuk hotel.RM300 untuk makan.RM200 untuk transport.Siapa nak beli souvenir pandai-pandailah tambah duit lagi,”kata Zarin.Farah mengeluh berat.Memang dah parah ni.

~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~


Mereka berlapan dah dapat lampu hijau dari ibu bapa.Destinasi percutian ialah Pulau Idaman.Bajet mereka hanya mencukupi untuk ke Pulau Idaman.Walaupun banyak mitos di Pulau Idaman menakutkan mereka.Masuk hutan tidak keluar lah.Macam-macam lagi.


Hari yang ditunggu-tunggu pun tiba.Mereka akan ke sana selama seminggu.


“Ok,dah sampai,”kata pakcik bas itu.
Mereka bertujuh turun dengan senyuman yang berseri-seri.

“Where are we going after check in?”soal Damira.
“Cave!”jerit Zarin,Marsha,Aryana,Qistina,Balqis dan Emira.

“Yana nak beli rantai jap,”kaki shopping Aryana ni.





~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~



“Takut la,”adu Farah apabila sudah separuh jalan di dalam gua.
“Shhh,”arah Emira.
“Ada dua jalan la,”kata Zarin yang bergerak di hadapan sekali.
“Nak ikut kiri atau kanan?”soal Balqis.
“Kiri!”kata Damira,Zarin,Marsha dan Aryana.
“Kanan!”jawab Qistina,Balqis,Farah dan Emira.
“Ok.Saya dah mencongak,empat ke kiri empat ke kanan,”kata Marsha.
Mereka bertujuh mengangguk.


Lorong kiri…

“Argh!”jerit Aryana yang berjalan di belakang sekali.
Mereka bertiga menoleh.
“Mana Aryana?”soal Zarin.Mereka bertiga berpandangan sesama sendiri.
“Aryana!This is not funny!”jerit Damira.
“Arghhhhhh!!”kini Marsha menjerit kerana terpijak sesuatu dan lantai gua itu terbuka condong membuatkan Marsha ditarik masuk.
Damira dan Zarin berpandangan lantas berpegangan tangan.
“Apa kita nak buat Rynn?”soal Damira gentar.
“Kita ada dua pilihan.Jalan ke depan atau membenarkan diri kita di tarik sekali,”kata Zarin.
“Kalau kita terus ke depan,entah apa yang kita jumpa.Kalau kita turun ke bawah,kita akan lalui apa yang Yana dan Marsha alami,”kata Damira.
“Susah senang dilalui bersama,”kata mereka berdua serentak.Pegangan tangan di eratkan.Mereka mula menapak ke satu butang di lantai yang akan menyebabkan lantai itu condong.Mereka memijaknya dengan perlahan dan lantai mulai condong.Mereka jatuh!
“Arghhh!!”





Lorong kanan…



“Korang dengar tak?”soal Qistina.
“Dengar apa?”soal Balqis,Farah dan Emira serentak.
“Macam suara….”mulut Qistina pantas ditekup oleh Emira menyebabkan Qistina senyap.
“Jangan cakap apa-apa!”marah Emira.
“Stop!Keep on going,”kata Balqis.
Mereka bertiga mengangguk.
“Where are we going?”soal Balqis.
Mereka bertiga menggeleng dan tersenyum.Tetapi,mereka tidak tahu yang dilalui rakan-rakan karib mereka bertentangan dengan mereka.



~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~




“Marsha!Aryana!Zarin!”jerit Damira dalam keadaan yang gelap gelita.Tanahnya lembab.
“Mia!”jerit Zarin.Mereka berpelukkan seketika.
“Tempat apa ni Rynn?Mia takut!”adu Damira.Damira anak dato’.Kaya.Tak biasa dengan tempat macam ni.Tapi Damira berani masuk ke gua.
“I don’t know!Kita cari kawan-kawan kita and we’ll out as fast as we can,”pujuk Zarin untuk menenangkan hati Damira dan hatinya sendiri.
Damira mengangguk.Mereka berpegangan tangan kemudian bergerak berhati-hati ke hadapan.
“Marsha!Yana!”jerit Damira dan Zarin.




~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~



“Kita berhenti dulu,”pinta Emira.
Mereka bertiga bersetuju.
Emira dan Farah bersandar di dinding gua.Balqis dan Qistina pula mencangkung.
“ARGHHHH!!!!!”jerit Emira dan Farah apabila dinding gua itu terbuka dan akibat bersandar mereka jatuh.Pintu itu tertutup semula.
“Emira!Farah!Buka!!”jerit Qistina sementara Balqis berusaha mencari butang yang boleh membuka pintu itu
Badan mereka dibasahi keringat.Baju lencun ibarat direndam air.
“Macam mana ni Qish?”soal Qistina.
“Tak tau.Jalan terus je la,”kata Balqis.
“Ok,”jawab Qistina.




~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~



“Aryana!Zarin!Damira!”jerit Marsha.Air mata mula membasahi pipi bercampur baur dengan keringat membasahi diri.
Marsha mula berjalan perlahan.Ada satu lampu malap.Marsha berjalan ke arah itu.
“Aryana!”Marsha terjerit kecil kemudian menerpa kea rah Marsha.
“Yana!Yana!Bangun la!Sha takut ni!”pinta Marsha.
Aryana mula membuka mata perlahan.Tangannya luka.
“Ok?”soal Marsha.Aryana mengangguk kemudian bangun perlahan.Marsha dan Aryana berpimpin tangan berjalan memasuki cahaya itu.
Apabila menembusi,mereka terlihat satu jeriji besi.Di baliknya kelihatan beberapa orang pemuda.
“Siapa kau?Nak seksa kami lagi?!”tengking salah seorang pemuda itu.
Marsha dan Aryana pantas menggeleng.Pemuda itu mengangkat kening member isyarat bertanya siapa.
“Kami tersesat.Ada beberapa lagi kawan kami dalam gua ini.Kami terpisah,”kata Aryana gugup.
“Boleh percaya ke?Buktikan!”kata pemuda itu lagi.
“Boleh!Apa yang perlu kami buktikan?”soal Marsha berang.
“Keluarkan kami dari sini!”katanya lagi.
“Macam mana?”soal Marsha dan Aryana.
“Kunci la.Apa la yang lembab sangat awak ni?”kata pemuda itu.
Marsha dan Aryana melihat keliling lalu terpandang kunci diatas meja.Marsha berjalan terinjut-injut mengalahkan pencuri lagaknya.Dah sememangnya dia pencuri pun.
Marsha membukanya perlahan-lahan tanpa mengeluarkan bunyi yang bising.Jeriji besi berjaya di buka.4 orang pemuda itu keluar perlahan.
“Terima kasih.Nama awak siapa?”soal pemuda yang agak tinggi berbanding yang meminta pertolongan mereka tadi.
“Marsha.Ni kawan saya,Aryana.Kami datang bercuti.Menyesal pula tak ambil tour guide,”kata Marsha.
“Saya Dani.Ni kawan saya,Ashraf,Adam and Farish.Kami pun bercuti.Entah macam mana sesat dalam ni,”kata Dani tersenyum manis.
“Woit!Nak dating pun nanti la!Keluar dari sini dulu,”kata pemuda yang bernama Farish.
“Tangan awak luka,”tegur Ashraf.
“Sikit je.Tak apa,”kata Aryana.
“Saya tolong.Kalau tak dirawat nanti injured ni makin teruk,”kata Ashraf tersenyum.
Ashraf pantas mengeluarkan minyak,kapas dan penampal luka.Aryana tersenyum memerhati.
“Dokter Ashraf!Boleh tak merawat dekat luar nanti?”soal Farish.
“Dokter?!”soal Aryana.
“Saya ambil medic,”jawab Ashraf.
“Siap!”kata Ashraf kemudian bergerak membuntuti Dani,Marsha,Adam dan Farish.Ashraf berjalan beriringan dengan Aryana.Adam mendiamkan diri dari tadi.Sememangnya dia tidak tahu hendak berkata apa.




~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~


Emira cuba berdiri dengan berhati-hati.Matanya melilau mencari kelibat Farah.Tiba-tiba dia terlihat sesuatu bergerak di sebelahnya.Dia mengamati sesuatu itu.Farah!Farah mulai celik.
“Damira!Zarin!Qistina!Balqis!Farah!Emira!”jeritan Aryana dan Marsha kedengaran di telinga Farah dan Emira.
“Macam suara Aryana je,”kata Emira.
“Macam suara Marsha je,”kata Farah pula.

“Yana!Marsha!”jerit Emira dan Farah serentak.
Mereka berlari kea rah suara itu.Emira,Farah,Marsha dan Aryana berpelukkan seketika diperhatikan oleh Dani,Ashraf dan Farish.
“Mana Zarin,Mia,Balqis,Qistina?”soal Emira.Farish mendengar suara itu dengan teliti.
‘Macam kenal je.Suara siapa ek?’getus hati Farish.
“Ramai ke geng korang yang masuk dalam gua ni?”soal Farish.
“Farish Ikmal?!”soal Emira terkejut.
“Emi Emira,”kata Farish.
“Hello?!Kenal ke?soal Marsha.
Emira dan Farish tersenyum tepi.
“Kawan lama,”jawab mereka serentak.

Mereka mula bergerak.


Binatang yang pelik menghalang perjalan mereka.Mukanya garang.Berwanrna coklat.Nak kata harimau bukan.Singa pun bukan.Apa la tu?

“Siapa kau?!”soal haiwan itu.
“Boleh cakap?!”jerit Aryana,Marsha,Emira dan Farah.
“K…Kami nak cari…k…kawan kami yang ada dalam gua ni,”kata Farish gugup.Nak jatuh jantung.
“Kawan?!Itu?!”soal haiwan itu seraya beralih dan menunjuk ke suatu arah yang ditutupi oleh jeriji besi dan ada empat orang perempuan di dalam nya.

Aryana:Damira!
Marsha:Zarin!
Emira:Balqis!
Farah:Qistina!

Jerit mereka berempat.Mereka cuba mendapatkan rakan-rakan mereka.Ashraf pantas memegang Aryana tidak membenarkan dia bergerak.
“Jangan!Bahaya!”bisik Ashraf ke telinga Aryana.
“Nak?Ada syaratnya,”kata haiwan itu lagi.
“Apa?!”soal Adam yang buat pertama kali bersuara.
“Aku nak semua keluarkan benda yang beharga,”kata haiwan itu.
“Mesti ada yang tak kena ni,”bisik Marsha kepada Dani.
“Dia ni manusia bukan haiwan,”bisik Farish ke Emira pula.
Emira membuat muka hairan kepada Farish.
“Mira,fikir la mana ada haiwan nak barang beharga,”kata Farish lagi.
Emira mengangguk.
“Adam,Dani,Acap!Buka langkah yuk,”kata Farish tersenyum nakal.Sempat lagi!
“Hei!Wait up!Langkah apa ni?soal Marsha.Farah dan Adam hanya diam menyepi.
“Langkah kanan!Wakakamus,”gurau Farish.Kelakar juga mamat seorang ni.
“Farish!Serious la sikit,”tegur Emira.
“Sorry princess,”kata Farish lagi.
“Back to the quest.Langkah apa?”soal Aryana pula.
“Langkah taekwondo la.Kami dah ada black belt tau,”kata Ashraf.Sempat lagi bajet tu.

Aryana,Marsha,Emira dan Farah bergerak ke belakang pemuda yang tak berapa nak macho tapi macho di pandangan mata mereka itu.
Empat orang pemuda itu membuka langkah untuk menewaskan ‘binatang manusia’ itu.
Binatang itu tewas.Badan pemuda-pemuda itu dibasahi keringat.Aryana,Marsha,Farah dan Emira bergegas berlari dan mencapai kunci diatas meja kerja kecil untuk membuka jeriji besi itu.Manakala,Ashraf,Dani,Adam dan Farish membuka topeng yang nampak real itu dari badan ‘binatang manusia’.
Para wanita itu berpelukkan seketika.Para pemuda pula sibuk mengikat ‘binatang manusia’ itu.Mereka mula bergerak sambil menarik ‘binatang manusia’ bersama.

Mereka di pintu gua yang membawa mereka masuk.Batunya tertutup.Mereka meraba-raba dinding gua itu.
“Ada lubang la!”kata Ashraf.
“Kejap-kejap macam kenal je bentuk ni la,”kata Aryana.
“Bentuk apa?”soal Dani.
“Tengah nak mengingat la ni,”kata Aryana.
“Apa dia Yana?”soal Zarin dan Damira.Kembar betul.
“Rantai!”jerit Aryana.Zarin,Damira,Marsha,Emira,Qistina,Balqis,Farah,Adam,Ashraf,Farish dan Dani tersentak.
“Opocot!”latah Farah.Adam tergelak kecil melihat gelagat Farah.
“Awak ni kan,”kata Farish sambil membuat gaya auwww gitu.Sempat lagi mamat ni.Emira memukul Farish manja.
“Mana rantai tu dear?”soal Ashraf.
“Dear?!”serentak mereka bersepuluh.Kecuali Aryana yang hanya tersenyum malu.
“Errr…Acap kata deer.Rusa.Bukan sayang,”kata Ashraf menafikan.
“Ada rusa dekat sini ye bang?”soal Farish buat gaya auwww lagi.Kini Emira hanya tergelak kecil.
“Rantai minta dekat rusa ye?”sakat Emira pula tidak kurang hebatnya.Farish dan Emira buat high-5 lagi macam dah lama kenal saja lagaknya.
“Errr…pape la.Mana rantai tu?”soal Ashraf menukar topic.
“Jap rasa macam ada dalam poket ni,”kata Aryana menyeluk poketnya.
“Here it is!”jerit Aryana gembira.Kemudian meletakkan loketnya di batu itu.Pintu dengan perlahan terbuka.Mereka lihat cahaya yang indah sekali.Mereka berlari keluar sambil menyeret ‘binatang manusia’ tadi.Mereka ke pihak berkuasa melaporkan.
Mereka semua masih meneruskan percutian mereka dengan gembira dan sempurna.

“We not officially introduce,”kata Damira kepada empat orang pemuda itu.
“This is Dani,Ashraf and Adam.I’m Farish,”Farish mengenalkan dirinya kepada keempat-empat perempuan yang belum mengenali mereka.
“I’m Damira.This is Zarin,Balqis and Qistina,”kata Damira pula.
“Mira dengan Farish macam dah kenal je kan.Siap ada high-5 lagi,”kata Zarin.
Emira tersengih seperti kerang busuk.
“Err….Ni..ni…”gagap Emira.
“Emira ni girlfriend saya masa darjah 6.Terputus because saya pindah dan tak maklumkan dekat dia,”terang Farish senafas.
“Ouh…Girlfriend,”kata Zarin dan Damira serentak.
“Patut la Mira tak accept mana-mana lelaki yang nak dekat dia masa dekat sekolah menengah.Dah ada yang booking rupanya.Tak gitu Emira?”sakat Damira.
“Errr…No comment,”jawab Emira tersengih.




Tamat…

1 comment:

DJ Farahani said...

Wah !

Bestlah akak buat cerpen ni !Farah sokong akak ! Akak nak jadi penulis ya ?